Iets goeds doen voor een ander – vrijwilligerswerk

Poging 2 van deze post… De westerse maatschappij is een maatschappij wat constant overuren draait. We moeten heel veel van onszelf en daarnaast willen anderen ook heel veel van ons. Gezin, werk, sociaal leven, tijd voor jezelf… Allemaal onderdeel van ons eigen drukke bestaan. Goed en veel moeten en kunnen, hoort erbij. We zijn constant in beweging.

In mijn eigen ontdekkingstocht naar een nieuwe baan heb ik nu meer tijd. En zo heb ik me een tijd geleden ingeschreven bij een vrijwilligersorganisatie in mijn eigen woonplaats.

20151204_010401

Humanitas: Jeugdsupport – Ik heb gekozen voor Jeugdsupport. De vrijwilligersorganisatie is Humanitas. Jeugdsupport zet maatjes in voor jongeren 12-25 jaar die te maken hebben (gehad) met Jeugdzorg. Als maatje ben je er voor de jongere. Je hebt geen hulpverlener, maar je bent iemand met wie de jongere bijv. leuke dingen kan ondernemen. Je bent een luisterend oor wanneer het nodig is en je kunt de jongere helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Gemiddeld ben je voor een jaar een maatje van iemand.

20151204_010313

Mijn motivatie – Ik wil graag iets voor een ander betekenen. En hopelijk ben ik van toegevoegde voor een jongere dat hij/zij als persoon groeit en/of iets van mij kan leren wat eerst niet lukte. Als je eigen sociale netwerk groot is, heb je genoeg mensen om je heen bij wie je terecht kunt. Dit geldt niet voor iedereen. Hoe mooi kan het zijn dat ik daar wat in kan betekenen. De doelgroep spreekt mij sowieso wel aan, al tijdens mijn studietijd. Op deze manier kan ik ook kijken of mijn interesse echt zo groot is om naar een baan te kijken met deze doelgroep  (en hun strubbelingen).

Trainingen en koppeling – Voordat je wordt gekoppeld aan een jongere, zijn er 3 trainingsmomenten waarin je wordt voorbereid om maatje te zijn van een jongere. Daarna gaat de coördinator kijken welke jongere ze bij mij vindt passen. Er vindt een kennismakingsgesprek plaats om te kijken of het klikt tussen de jongere en mij. Wanneer we matchen, zijn we aan elkaar gekoppeld. Dan spreek je een keer in de week af.

Ik heb er veel zin in. Het lijkt me wel spannend, want je kent elkaar niet. Maar voor de jongere zal het minstens net zo spannend zijn. Het zal in het begin aftasten zijn, maar daar komt wel goed. Ik haal hier zeker voldoening uit, omdat ik nuttig bezig ben. Ik kan er voor een ander zijn, ook al zal er een tijd overheen gaan voordat je een band hebt opgebouwd. Ook denk ik hier zelf ook wat van te kunnen leren. Dus zal ik ook groeien.

We gaan het zien wat dit gaat brengen. Ik ben benieuwd!

Doe jij aan vrijwilligerswerk? Ja, wat doe je dan? En wat motiveert jou om dat te doen. 

Zou je vrijwilligerswerk willen doen als je dat nog niet doet? Waarom wel/niet?  En wat zou jou motiveren? 

12 comments

 1. bec · november 19, 2015

  Spannend!
  Wat wil je precies gaan doen?

  Like

  • jeeigenik · november 20, 2015

   Oh… oeps!
   Deze blog is helemaal nog niet af. Heb ik verkeerd opgeslagen. Haha

   Maar ik wil Jeugdsupport gaan doen. Dan ben je een maatje van een jongere (leeftijd 12-25 jaar)

   Like

 2. Nathalie · november 20, 2015

  Iets te vroeg dus 😉
  Maare… ik doe zolang ik me kan herinneren al vrijwilligers werk, het hoort er echt bij net als mijn betaalde baan.

  Like

  • jeeigenik · november 22, 2015

   Oh, wat voor vrijwilligerswerk doe je?
   Als ik aan vrijwilligerswerk dacht, dacht ik altijd aan vrijwilliger zijn bij ouderen. Ik had er weinig kaas van gegeten dat er vrijwilligers zijn voor verschillende doelgroepen.
   En het is toch ook goed te weten dat het zo divers is. Er zijn zoveel mensen die er baat bij hebben. En het is voor mij ook goed om iets te kunnen betekenen voor een ander.

   Geliked door 1 persoon

   • Nathalie · november 22, 2015

    Zelf ben ik initiatiefneemster en penningmeester van Speelgoedbank Wageningen. Daar doe ik ook de veel andere voorkomende taken.

    Ook ben ik penningmeester van een commissie bij één van de verenigingen van mijn dochters. Bij die vereniging help ik ook met andere zaken die nodig zijn of voorkomen.

    Verder wordt hier in Wageningen 4 & 5 mei groots gevierd, ik ben als vrijwilliger betrokken bij de organisatie van het stukje Herdenken.

    En binnenkort ben ik bijvoorbeeld bij de lokale sportverkiezing aan het helpen.

    Geliked door 1 persoon

 3. jeeigenik · november 24, 2015

  Wauw, dat zijn best nog wat taken die je doet.
  En is dat goed te combineren met je gezin en je werk?

  Like

  • Nathalie · december 7, 2015

   Het is te combineren door een man die naast het werk regelmatig thuis is en het feit dat de meisjes af en toe extra naar opa en oma mogen.

   Moet zeggen dat dit bij ons met de paplepel is ingegoten, het wordt op een gegeven moment ook een soort van passend 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. jeeigenik · december 7, 2015

  Dit is op je eigen ik herblogd.

  Like

 5. Nathalie · december 7, 2015

  Ben benieuwd hoe je het gaat ervaren en vinden!

  Like

 6. Becca · december 9, 2015

  Klinkt mooi dat maatjesgebeuren! Super ook dat je het gaat doen. Ik vind vrijwilligerswerk enorm zinvol en behoorlijk onderschat. Zelf kan ik het nu niet, omdat ik niet de committent kan geven aan iemand, maar het lijkt mij wel mooi om bezoekvriend (verstandelijke gehandicapte) te gaan worden als ik straks klaar ben met mijn opleiding.

  Like

  • jeeigenik · december 11, 2015

   Ik heb er echt zin in. De dingen die ik vanzelfsprekend vind, is niet voor iedereen zo. Het is dan toch mooi als je wat kunt betekenen voor een ander.
   Ik kan me voorstellen dat het voor jou nu niet te combineren is. Een opleiding volgen i.c.m. een gezin is, denk ik, veel pittiger dan een voltijd studie wanneer je gewoon student bent. Je hebt nu te maken met meer verantwoordelijkheden dan alleen een studie en bijbaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s