Tijd voor jezelf – noodzaak of niet nodig?

Wanneer je jong bent en je bijvoorbeeld nog op de middelbare school zit, denk je het hartstikke druk te hebben. Ik kijk er dan lachend op terug. Met een terugblik van “als ik later groot ben…” kan ik zeggen dat het nog veel drukker is met meer verantwoordelijkheden. Dat kun je vast niet ontkennen. 

2068ef06e121c50b6f1b186770caf1af

Het is maar goed ook dat je niet in de toekomst kan kijken. Het komt zoals het komt. Maar met een baan, relatie, eigen huishouden en m’n vaste lasten, heb ik gemerkt dat je vrije tijd kostbaar is. En nu met ons zoontje erbij zijn mijn prioriteiten wel veranderd.

De tijd om spontaan iets leuks te gaan doen, die tijd is heel schaars. Maar ik vind het wel belangrijk om zo af en toe even tijd voor mezelf vrij te maken en met vriendinnen af te spreken. Dan ligt de focus even bij mezelf. Gezellig bijkletsen over wat me bezig houdt. Natuurlijk gaat het ook over opvoeden e.d. En wanneer ik dan thuis ben, ben ik er ook helemaal weer voor m’n gezin.

Soms vind ik dat ik te weinig tijd heb voor mezelf. Zeker in de periode dat Max vaak wakker werd ’s avonds. Maar aan de andere kant wil ik ook niet te veel van Max missen. Een dag met Max gaat zo snel voorbij. Wanneer hij in z’n bedje ligt, vind ik dat toch weer jammer… De dag is om. Ik kan heel blij worden van het feit dat hij heerlijk aan het spelen is. Of dat we lekker knuffelen samen een gezellig kletsen.

Heel af en toe hebben m’n vriend en ik een avondje zonder Max. Dan hebben we een gezellig avondje met vrienden en is Max uit logeren. Ik heb dan geen moeite om hem achter te laten. Hij komt toch weer thuis. Maar als hij uit logeren is, kan ik de volgende dag al haast niet wachten om hem op te halen. Uitslapen doen we niet, maar we kunnen wel alles relaxt doen. Voor mij is het dan toch wel zo dat ik graag m’n kleine bink snel op wil halen. Tenslotte is het een nieuwe dag en wil ik die graag ook met Max doorbrengen. En m’n vriend heeft dan ook weer quality time voor zichzelf.

Zelf denk ik dat je het wel nodig hebt; tijd voor jezelf. Dan kun je de andere dingen beter hebben. Je bent niet alleen een ouder. Je bent iemands partner, maar ook jezelf. Maar er zullen ook mensen zijn die daar minder behoefte aan hebben. Zolang je de dingen maar doet waar je achter staat!

f9d558620b46fa23caebf65d34b9bafb

Hoe kijk jij er tegenaan? Vind je tijd voor jezelf belangrijk? Maak je er ook tijd voor? 

5 comments

 1. Nathalie · december 11, 2015

  Tijd voor mezelf is tijd die ik besteed aan mijn vrijwilligerswerk, achter achter de laptop of mijn haakwerk.
  Samen erop uit doen we zelden, wij zijn van mening dat wij zelf gekozen hebben voor kinderen en daar geen andere mee op moeten zadelen. Dit doen we alleen als we moeten werken of als ze voor hun plezier ergens gaan logeren.

  Like

  • jeeigenik · december 11, 2015

   Het is heel verschillend hoe ieder z’n eigen vrije tijd invult. Het is ook maar net wat bij je past.
   De keuze om voor kinderen te gaan, is inderdaad je eigen keuze. Ik snap je denkwijze dat je anderen daar niet mee wilt opzadelen. Dat vinden wij bijv. met vaste oppasdagen door opa’s en oma’s. Ons zoontje gaat naar de opvang. Wij zijn er nooit van uitgegaan om opa en oma te vragen voor een vaste dag.
   We vragen alleen voor incidentele momenten oppas. Degenen die oppassen vinden het erg leuk om te doen. En ons zoontje reageert altijd erg leuk en blij op hen. Voor iedereen een win-winsituatie 😄

   Geliked door 1 persoon

   • Nathalie · december 11, 2015

    Wij hebben lang moeten wachten op onze oudste dochter. Een zeer bewuste keuze, dat zal ongetwijfeld ervoor hebben gezorgd dat wij erin staan zoals het nu is.

    Mijn moeder, dus oma was gastouder… daar gingen onze meiden ook heen. Voor onszelf een geruststelling gezien de gezondheid van onze oudste dochter. Maar ze gaan daar vijf uurtjes per week heen.

    Verder lossen we het zelf op, als we echt ergens met ons tweeën heen moeten dan past mijn zusje of moeder op. Dit is ontstaan door de omstandigheden.

    Like

   • jeeigenik · december 11, 2015

    Fijn dat je back-up hebt voor wanneer het nodig is. Ongeacht of je er veel of weinig gebruik van maakt.
    Sinds dat we ons zoontje hebben, geven mensen vaak het advies dat je vooral je gevoel moet volgen; waar jij je prettig bij voelt. En dat is iets wat ik nu zeker meeneem. Zolang ik me er maar goed bij voel… Dus af en toe even iets samen doen. Maar het is juist ook heel leuk om dingen met z’n drietjes te doen. Je prioriteiten liggen nu toch anders 😄

    Geliked door 1 persoon

   • Nathalie · december 12, 2015

    Gevoel volgen is erg belangrijk! Vooral doen wat bij jou en je gezin past zodat je het voor jezelf ook kunt verantwoorden en er een goed gevoel bij hebt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s