Vriendschap is om te koesteren

ee109dc318a13f6d632286b24f270e53

Het plaatje zegt genoeg… Echte vriendschap is zoveel waard. Waar je vroeger met veel vrienden omging en het leuk was om veel mensen te kennen; nu is het belangrijker dat je kunt bouwen op je vriendschap(pen). 

Vroeger – In m’n jongere jaren, toen ik zo’n hangjongere met een scooter was, had ik veel vrienden en goede kennissen. Via-via leerde je nog meer mensen kennen. Met elkaar was het gezellig wanneer je ging stappen. En met een groot aantal hingen we ook buiten rond. In die tijd kende ik een hoop mensen. Wat een leuke en gezellige tijd was dat. Toen draaide het vooral om loltrappen en stappen. Ik had een hechte vriendengroep met wie ik veel leuke dingen ondernam.

Maar van al die mensen van vroeger zie ik er nu haast niemand meer van. Alleen nog een van mijn beste vriendinnen die ik al ken vanaf m’n 8e. Naast al deze vrienden had ik ook nog “losse” vriendinnen. Uit de buurt, van de middelbare school en van de Pabo. Die vriendinnen zie ik nu nog.

Nu – Ik heb “losse” vriendinnen en vriendinnengroepjes. Met hen spreek ik vaak af zonder m’n vriend. Daarnaast is er nog een vriendengroep met wie we (mijn vriend en ik) afspreken en leuke dingen doen.

Ik merk dat nu ik ouder ben, mijn prioriteiten qua vriendschap heel anders liggen. In de grote-mensen-wereld heb je veel minder tijd. Er moet gewerkt worden en dan moet je huishouden draaiende gehouden worden. In je vriendschappen moet je investeren. Dat doe ik graag. Maar dit zijn dan wel vriendschappen waar we er voor elkaar kunnen zijn. Ik merk dat ik het belangrijk vind dat je niet alleen leuke momenten met elkaar deelt. Dat is niet zo lastig om te doen. Het is nog veel belangrijker dat je er met moeilijke momenten voor elkaar bent. Ik voor de ander, of de ander voor mij. Je kunt lang niet altijd iets voor iemand oplossen. Maar een luisterend oor kan al heel fijn zijn. Er niet alleen voor staan, hoe fijn is dat! Een goed en fijn sociaal netwerk om je heen hebben is zo waardevol.

05bb897794370146aeb3c08fa9427e88

Ja, als ik hier naar kijk dan ben ik een rijk persoon. Ik kan leuke en minder leuke dingen delen met anderen. Natuurlijk is m’n vriend degene met wie ik alles deel. Maar het is fijn als er meer mensen zijn in je leven met wie je wat kunt delen. En met vriendinnen heb je soms toch ook echt andere soort gesprekken. Ik ben iemand die graag kletst, over van alles en nog wat. Daar zit mijn vriend niet altijd op te wachten. Met vriendinnen kun je soms heel lang ergens over hebben, zonder een echt doel. Heerlijk!

Ja, mijn vriendschappen koester ik echt! Ik bof dat ik fijne vrienden en vriendinnen heb. Ook sta ik graag voor hen klaar.

Vind jij vriendschappen belangrijk? Of heb je genoeg aan alleen je partner en/of familie? 

4 comments

 1. Becca · januari 8, 2016

  Van Vroeger heb ik nog 1 vriendin over die ik regelmatig zie. Uit de hangjongerentijd 😉
  Vriendin van de basisschool woont 100km verderop, we zien elkaar minstens 1x per jaar, gelukkig is er internet, want we ‘spreken’ elkaar vaker.
  Dat is ook leuk aan Facebook enzo, zodat je toch nog contact kunt hebben met mensen van vroeger.

  Net als jij heb ik veel ‘losse’ vrienden, de samenstelling wisselt nog wel eens. Ik ben ook niet zo makkelijk zeg maar: vergeet belangrijke dagen, stuur zelden een kaartje en tijd heb ik ook al amper, dus het verwatert al snel. Gelukkig blijven de echte vrienden hangen, die kennen mijn fratsen inmiddels haha

  Geliked door 1 persoon

  • jeeigenik · januari 8, 2016

   Herkenbaar!
   Ik ben ook niet van het sturen van kaartjes e.d. Maar gelukkig is er social media en WhatsApp. Effe een berichtje of foto sturen.

   De ene vriendin(nengroepje) zie ik wat regelmatiger dan de ander. Maar ik weet dat het goed zit met de vriendschappen, omdat het net lijkt of je ze gister voor het laatst hebt gezien. Terwijl er soms langere periode tussen zit dat je ze niet ziet of spreekt 😄

   Like

 2. Nathalie · januari 9, 2016

  Ik heb nog één vriendin van vroeger, daarnaast wat nieuwere vriendinnen die ik op volwassen leeftijd heb ontmoet. Zelf ben ik niet van de vele vriendschappen, ik koester die ik heb… maar tegelijkertijd moeten ze me in mijn waarden laten. Ik ben niet iemand die elke week contact op neemt, een goede vriendin moet iemand zijn waarbij ik mezelf kan zijn. Maar ook iemand die ik soms maanden niet zie en dat het dan alsnog voelt alsof het pas een paar dagen geleden was zonder een grote afstand te voelen.

  Geliked door 1 persoon

 3. jeeigenik · januari 9, 2016

  Goede vriendschap heeft niks te maken met hoe vaak je iemand ziet, maar inderdaad met elkaar accepteren voor wie je bent.
  Tja, tijden veranderen. Vroeger had je zeeën van tijd. Nu heeft iedereen z’n eigen ding. En met een gezin (met kinderen) zijn er andere prioriteiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s