Het glas is halfvol

Je kunt kijken naar materialistische rijkdom. Een mooi huis met mooie spullen, je scheurmonster waar je lekker mee over de weg scheurt, de mooie (dure merk)kleding en schoenen waar je in loopt. Maar rijkdom gaat zoveel verder dan de spullen die je bezit. Hoe bewust ben jij van alles wat je hebt (bereikt)? 

Glas-half-vol-half-leeg

Waar ik me steeds meer van bewust ben, is dat we in een maatschappij leven waar steeds meer moet en waar we steeds meer willen. Het lijkt soms wel of we geen genoegen nemen met wat we hebben. Het gras is groener bij de buren. Maar is dat ook wel echt zo?

We werken hard voor ons geld. De rekeningen moeten betaald worden. Maar natuurlijk willen we leuke dingen doen en kopen. Eigenlijk ook niet meer dan terecht, toch?! Je werkt er immers hard voor. Maar soms lijkt het of het niet genoeg is wat je hebt. Voorbeeld: je koopt een nieuwe tv. Daar ben je blij mee. Maar een paar maanden later staat er weer een betere en grotere versie. En stiekem kijk je er naar met de gedachte: “Oeh, had ik die maar gekocht.” Of je vrienden hebben een leuke gadget. En het lijkt jou ook leuk om het aan te schaffen.

Maar zoals ik al eerder zei, rijkdom gaat veel verder dan het leuk aankleden van je huis en alle leuke gadgets die je hebt gekocht.

Ik ben er steeds meer achter dat wat je hebt, genoeg is. Tuurlijk is het ook goed om doelen te stellen om bijv. meer uit jezelf te halen, een goede baan te hebben. En er is niks mis mee dat je leuke spullen wilt hebben. Maar ik denk en vind dat je vooral verder moet kijken dan naar het materialistische. Kijk om je heen… Je familie, vrienden en andere mensen in je (naaste) omgeving, je gezondheid… Het feit dat je mensen om je heen hebt met wie je al het leuks kan delen en doen… Daar zit meer rijkdom in. Dat is rijkdom wat je niet kunt kopen met geld.

Het kan je zoveel meer opleveren door vooral positief naar het leven te kijken. Ik denk dat je daardoor meer kunt genieten van wat je hebt. Ook van het materialistische. Ik ben nog steeds blij met onze mega-grote hoekbank, die we een aantal jaar geleden hebben gekocht. Al gaat groter niet in onze woonkamer… Het maakt je krachtiger wanneer je uit een negatieve gebeurtenis toch iets positiefs uit kan halen. Het zorgt ervoor dat je meer kan hebben in moeilijkere tijden. Relativeren is ook zoiets… Tuurlijk zijn er momenten dat je het moeilijk hebt en dat je er doorheen zit. Daar mag je echt flink van balen. Maar soms zijn die momenten toch niet zo erg als dat je in eerste instantie dacht. Er zijn mensen die het slechter en/of moeilijker hebben.

Een voorbeeld: Het is toch wel spannend dat ik even zonder baan zit. Want tja, welke richting ga ik op? Wat kan ik eigenlijk nog meer behalve lesgeven? Heb ik straks wel een baan? Blijven onze inkomsten voldoende om de vaste lasten te kunnen betalen? Die vragen had ik aan het eind van het schooljaar wel aan mezelf gesteld. Maar reden om lang met deze gedachten rond te lopen had ik niet. Ik heb met m’n oude vriendengroep afscheid genomen van een vroegere vriendin. Zij is helaas maar 40 jaar geworden. Dat heeft me wel aan het denken gezet! Druk maken om een baan, om wat ik wel/niet kan… Dat komt wel goed! Er is meer in het leven dan dat. Het glas is halfvol, wees blij met wat je hebt en wat je allemaal kunt doen. Het kan ineens afgelopen zijn.

Wat ik allemaal (bereikt) heb?

Ik heb een lieve vriend met wie ik al ruim 11 jaar samen mee ben. We hebben het leukste zoontje van de wereld; maar dat vindt iedere ouder van zijn/haar kind. Ik heb veel lieve mensen om me heen op wie ik kan bouwen en die er voor me (kunnen) zijn. Wat ik altijd heb willen worden als kind, ben ik geweest: juffrouw op een basisschool. Ik heb in deze tijd veel geleerd. Niet alleen op het gebied van werk, ook persoonlijk ben ik gegroeid. De tegenslagen die ik heb meegemaakt, hebben me gemaakt tot wie ik nu ben. Uit de negatieve dingen, haal ik toch wat positiefs uit. En hopelijk kan ik dit ook meegeven aan anderen. En wat ik vooral heb… Tijd om te kunnen genieten van al het moois wat ik heb, met dierbare mensen om me heen. Ook ben ik zeker blij met onze thuis en onze spullen. We hebben een leuk autootje dat ons overal naar toe brengt waar we heen willen.

Waar ben jij tevreden over, blij mee, bewust van? Wat heb jij bereikt? Daar ben ik wel benieuwd/nieuwsgierig naar.

6 comments

 1. Becca · oktober 27, 2015

  Ik ben nog niet klaar met “bereiken” , sterker nog, ik heb nu pas het gevoel dat ik begin met leven. Eindelijk weet ik wat ik wil, hoe ik het wil en vooral waarom ik het wil. Zoals ik nu in het leven sta, denk over dingen en qua “stevigheid” vind ik erg prettig. Wat ik nu doe, had ik vroeger nooit kunnen doen.
  Maar ook zou ik best wel weer willen dat ik 16 of 17 was, dan wel met de kennis van nu. Dan had ik hele andere beslissingen genomen.

  Geliked door 1 persoon

  • jeeigenik · oktober 27, 2015

   Ik herken dat wel!
   Als ik nu terug kijk naar mezelf toen ik net rond de 20 was, moet ik wel lachen. Ik dacht dat ik echt al volwassen was en dat ik veel wist. Dat hebben de jongeren van nu ook, misschien nog wel meer.
   Maar je bent nooit uitgeleerd. En op die leeftijd weet je eigenlijk nog niet veel. Dat komt pas met de jaren. Elke keer ontwikkel je meer en meer. En ook nu ben je er nog niet.
   Ik denk dat dat wel goed is. Dan blijf je doelen stellen aan jezelf. Tijdens deze verandering in mijn leven, ben ik me ook meer bewust vaag wat ik wil en waar ik sta. 😄
   “Wijsheid komt met de jaren”… Dat is toch wel zo.

   Like

 2. Becca · oktober 27, 2015

  Goh, wat klinken we toch middelbaar en oud als we dit zou terug lezen he?! Alle Clichés zijn waarheid geworden. En wij er maar tegenaan schoppen toen we jong waren. 😉 Nu heb ik nooit geweten wat ik worden wilde en deed wat op mijn pad kwam, dus dan is het makkelijker om je op iets anders te storten.
  Jij wilde , zolang ik je al ken, al juf worden en dat ben je ook geworden. Nu dan toch iets anders gaan doen (en vooral uitzoeken wat dan) is hartstikke moeilijk. Dus alle respect voor je dat je het aangaat!

  Like

  • jeeigenik · oktober 27, 2015

   Haha. We klinken inderdaad oud 😜. Nu gaan we richting de 40. Vroeger vond ik dat oud. Nu kijk ik er toch anders tegenaan. Het is helemaal niet oud. We staan nog midden in het leven.
   En het is toch mooi dat je nu wel weet wat je wilt en dat je het ook gewoon doet. Wat een topvoorbeeld ook voor je kinderen!
   Ik zie deze periode als een uitdaging en nieuwe kans. En ik vind het erg leuk om dit aan te gaan. Het is leuk en goed om bewust over jezelf na te denken. En nu weet je beter waar je wilt en waar je voor staat. Dat is ook al anders nu ik moeder ben.
   Ik denk en vind dat we allebei trots kunnen zijn op onszelf!
   Dit hadden we 20 jaar geleden (klinkt heeeeeeeel lang geleden) niet kunnen bedenken. Hehe 😁

   Like

   • Becca · oktober 28, 2015

    Ik hoop een goed voorbeeld te zijn, de tijd zal het leren. Nu vinden ze het vooral heel vervelend dat ik zoveel weg ben 😉

    Like

   • jeeigenik · oktober 28, 2015

    Dat je kids het vervelend vinden is begrijpelijk. Voor hun ben je gewoon mama. En wat voor werk je doet is voor hun niet belangrijk. Nu in ieder geval niet. Zij zijn gewoon blij met JOU! 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s